En gjeng flotte Azawakh

AZAWAKH

Historikk

Azawakh er en urhund med opprinnelse i de barske steppe- og ørkenområdene i Sahel i Vest-Afrika, nærmere bestemt Mali, Niger og Burkina Faso. Rasens navn stammer fra et geografiskområde i Sahel, Azawakh-dalen. Av de lokale kalles rasen «idi» eller «oska». Gjennom tusener av år, og fortsatt i dag, har nomadegrupper holdt denne mynderasen som jakt og vakthund.
Opprinnelsesland: Mali
Hjemland: Frankrike

Egenskaper

Azawakh er en av de mest opprinnelige av mynderasene, og dens temperament og atferd er tilpasset livet med nomadene i Sahel. Allikevel har denne «urhunden» funnet seg til rette som familie-hunder hos raseentusiaster i vårt vestlige samfunn. Azawakhen sin rolle som nomadenes vakthund gjennom tusener av år, gir seg til uttrykk ved at den har utpregete vaktegenskaper og en distansert holdning til fremmede.

En azawakh har potensial til å bli meget lydig da den lever for å behage sin eier, og sammenlignet med de fleste andre mynde-rasene er det ofte lett å få den til å komme på innkalling. Rasen er intelligent, våken og sensitiv og er veldig flink til å lese menneskers signaler så vel som stemningsleie. Den kan ha glede av agility, lydighetstrening og ikke minst lure coursing.

Familiehund

 Azawakhen er utpreget kjærlig og lojal ovenfor sin familie, og knytter svært tette bånd til flokken sin. Ovenfor fremmede er den som regel distansert, men på sine premisser kan den knytte relasjoner til mennesker utenfor sin familie. Kommer det fremmed til en Azawakhs hjem vil den varsle meget kraftig. Dersom den blir presset og ser det som nødvendig, kan den handle for å beskytte sitt territorium eller sin eier

Azawakh på strand

Utseende

Spesielt langbent og elegant, meget forfinet. Benbygning og muskler synlig under fin og tørr hud. Langbent mynde hvis kropp passer inn i et stående rektangel.

Pels:Kort, fint, til nesten ikke noe på buken.
Farge: Fawn med avtegn bare på bena. Alle nyanser fra lys sobel til mørk fawn tillatt. Hodet kan ha sort maske og bliss. Hvitt i bryst og på haletipp. Bena må ha hvite sokker, i det minste litt hvitt på tærne. Sort tigrering tillatt.
Størrelse/vekt:Hannhunder: 64-74 cm, 20-25 kgTisper: 60-70 cm, 15-20 kg

Azawakh stående

Aktiv med Azawakh

Utstilling

Azawakh er meget vakker og har så smått begynt å bli en populær hund på utstilling.  En skal være obs på og ta hensyn til at det er svært sjelden en  azawakh trives på  utstilling.

Lure Coursing

Er myndenes jaktprøve- og en sport Azawakh virkelig digger

En flokk med Azawakh
Azawakh valper

Oppdretter i Norge

Pr i dag er det kun Kennel El- Adini som driver oppdrett av Azawakh i Norge.

RAS

Rasespesifikk avlstrategi

Hodebilde av Azawakh

Rasestandard

Mestvinnende Azawakh på utstiling 2018

Escaped Criminal of Hungarian Diamonds

Mestvinnende på utstilling år 2018.